Kategorije

Svetislav Basara dobitnik Ninove nagrade za roman „Kontraendorfin“

25.01.2021.
Ovogodišnji, 67. dobitnik NIN-ove nagrade je Svetislav Basara za roman "Kontraendorfin".
svetislav basara dobitnik ninove nagrade za roman kontraendorfin

 

- Humor i hiperbola glavna su Basarina oružja u romanu „Kontraendorfin“ (Laguna), svojevrsnom nastavku „Andrićeve lestvice užasa“. Demistifikacija nacionalnih veličina i bardova, od Andrića do Đilasa, razobličavanje tobožnjih istorijskih i biografskih kontroverzi kod njega je uvek u službi izvrgavanja ruglu pogubnog srpskog mentaliteta, ideoloških zanosa i nacionalne megalomanije njegovih nosilaca, čije je samouništavajuće razmere u literarnoj formi uzdigao do groteske i ubojite, bespoštedne satire - navodi se u opisu knjige "Kontraendorfin".

Predsednik žirija Teofil Pančić izjavio je da je roman "Kontraendorfin" sačinjen od nemogućih scena, nedopustivih zaključaka, paradoksalnih tvrdnji, cele lestvice nadrealizovanih hiperbola kojima se pretresaju temelji ne samo Srbije, nego i savremenog sveta uopšte.

- Ovim romanom čitalac se izvodi iz zone komfora - rekao je Pančić.

Basara je NIN-ovu nagradu dobio i 2006. za roman "Uspon i pad Parkinsonove bolesti".

NIN-ov žiri činili su Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić.

U najužem izboru bili su romani "Sloboda govora" Vladana Matijevića, "Što na podu spavaš" Darka Cvijića, "Kontraendorfin" Svetislava Basare, "Ljudi bez grobova" Enesa Halilovića, "Prekrasne ruševine" Sava Stijepovića, "Ništa nije ničije" Bojana Savića Ostojića i "Pod oba sunca" Ognjena Spahića.

Izvor: blic.rs

moja korpa

Uz svaku porudžbinu iznad 3000 din. dobijate poklon knjigu po izboru sa liste poklon knjiga.

moje želje

moj nalog

zaboravljena lozinka?

novi član? registracija