Kategorije

Top 5 knjiga: Branka Selaković

08.10.2020.
Ako ne grešim, više od trideset latinoameričkih autora mlađe generacije našlo je mesto u ovoj zbirci. Mahom ne pripadaju glavnom književnom toku i prkose mu, guraju prst u oko. A to je dobro. Oneobičavanje, sveže ideje, euforija, slika sveta margine, patologije, seksualnost, sloboda, prkos. 
top 5 knjiga branka selaković

Praviti bilo kakve liste za mene je uvek bilo nezgodno. Jedna sam od onih koji se interesuju i užvaju u različitosti. Imam izgradjen ukus naravno i znam šta volim, ali spektar tog volim je obiman, posebno u književnosti. Nemam omiljeni bend, film, reditelja, glumicu, pisca, knjigu. Zato je ova lista za mene težak zadatak. Priznajem previše vremena sam potrošila misleći o njoj. Znam da u momentu dok ovo budete čitali u nekom kutku ću se verovatno setiti neke scene iz knjige koja me je ostavila bez daha, a nije među ovih pet. Odlučila sam da će se na ovoj listi naći knjige koje su bile van lektire tokom mog formalnog obrazovanja, kako srednjoškolskog, tako i fakultetskog.

Budući da sam strastveni čitalac dobar deo dana provodim izmedju korica. Čitam od undergraund pesnika do klasika svetske književnosti. Da olakšam sebi, iz promišljanja sam eliminisala kolege iz Srbije i regiona. Sa mnogima sam sarađivala, neki su mi bliski prijatelji, a za nekoliko mislim da su zanatski izuzetni i od njih puno učim. Fokusirala sam se na knjige koje sam čitala poslednjih meseci, a koje su za mene bile inspirativne i zbog kojih sam postavila puno pitanja, pre svega sebi.

 

- Peter Esterhazi Dnevnik o gušterači

Pisana u formi dnevnika, ova knjiga donosi zabeleške o autorovoj svakodnevici počev od dobijanja surove dijagnoze, pa do nekoliko dana pred smrt. Mnogi je ocenjuju kao potresnu, a u meni je izazvala suprotnu emociju. Esterhazi na iskren i otvoren način promišlja o sebi, svom telu, obolelom organu, životu, vrednostima, filozofiji, veri, porodici, prijateljima, kolegama, terapiji.

Citat koji mnogi rabe, pa i ja ovog puta:

Jedna od najtežih zadataka je ustanoviti razliku između farisejstva i vere. Farisejstvo je uvek efikasnije. A i lakše. može se odmah ići na blagajnu. I skoro da i nema ničeg osim blagajne. Kažem: skoro, jer je stvar moguće zakomplikovana-naime, i farisej je vernik. Samo što se pri tom busa u prsa. I ubeđen je da čitava priča govori o njemu. Bog može samo da se raduje što ima tako jebeno dobre vojnike. U ovo jebeno nisam sasvim siguran.

 

- Otkačene priče Latinske Amerike

Ako ne grešim, više od trideset latinoameričkih autora mlađe generacije našlo je mesto u ovoj zbirci. Mahom ne pripadaju glavnom književnom toku i prkose mu, guraju prst u oko. A to je dobro. Oneobičavanje, sveže ideje, euforija, slika sveta margine, patologije, seksualnost, sloboda, prkos.

 

- Ismail Kadare Razgovor o brilijantima jednog decembarskog popodneva

Ova zbirka pripovedaka nastalih u rasponu nešto više od pet decenija, predstavlja odličan mozaik piščevog razvitka, od početaka do zrele stvaralačke dobi. Mnoge priče su u celosti tek sada dostupne čitaocima, jer cenzura nije zaobišla jednog od najznačajnijih albanskih autora.

 

- Ernest Hemingvej Pokretni praznik

Ako je čovek bio te sreće i živeo u Parizu kao mlad, onda bilo kuda krenuo u toku života, on će biti s njim, jer Pariz je pokretni praznik.
Poslednjih nekoliko godina sam intezivno posvetila Hemingveju. Inpirisana njime i njegovim delom napisala sam nekoliko priča, a ako spojimo i moju privrženost gradu svetlosti, posebno njegovoj umetničkoj sceni, takav scenario bio je gotovo izvestan.

 

- Markus Zusak Kradljivica knjiga

Evo jedne male činjenice. Umrećete.
Ovu knjigu sam pozajmila iz kućne biblioteke pesnikinje Jasmine Malešević. Nisam jedini umetnik kojeg inspiriše prolaznost, smrt i njeni mehanizmi. U smrti ima nešto uzvišeno. Strašno i blistavo. A u ovom romanu, smrt je narator koja nas vodi kroz sudbine junaka u Nacističkoj Nemačkoj. Priča o prijateljstvu, odanosti, sistemu, okrutnosti, porodici, borbi, preživljavanju i knjigama koje spasavaju život.

Branka Selaković
 

moja korpa

Uz svaku porudžbinu iznad 3000 din. dobijate poklon knjigu po izboru sa liste poklon knjiga.

moje želje

moj nalog

zaboravljena lozinka?

novi član? registracija