Kategorije

Top 5 knjiga: Igor Marojević

07.10.2020.
“Stari zavet”. Ovaj deo Biblije me ne pleni dogmom ni ideologijom već nenadmašno tačnim opisima ljudskog mraka, koji su uticali na takve pisce kao što su Franc Kafka, Gotfrid Ben, Georg Trakl i drugi ekspresionisti,  Tomas Bernhard ili Žorž Šarl Uismans.
top 5 knjiga igor marojević

“Stari zavet”. Ovaj deo Biblije me ne pleni dogmom ni ideologijom već nenadmašno tačnim opisima ljudskog mraka, koji su uticali na takve pisce kao što su Franc Kafka, Gotfrid Ben, Georg Trakl i drugi ekspresionisti, Tomas Bernhard ili Žorž Šarl Uismans.

Migel Servantes – “Don Kihot”. Roman koji je pomeo nasleđe eruditskih, a posebno epsko-viteških štiva, i širom otvorio vrata recepcije za parodiju, kritiku, humor, čitavu gamu ludizama uključujući i pseudodokumentarne prosedee… – jednom rečju, za savremenu književnost.

Luj Ferdinan Selin – “Smrt na kredit”. Vrhunsko ciničko i crnohumorno motrenje ljudskih podlosti, gluposti i jurodivosti. Kada se prebrodi prva polovina opsežne knjige, gotovo svakog čitaoca očekuje prava histerija smeha.

Mišel de Montenj – “Ogledi”. Vrh nesistemske filozofije i međaš esejističke književnosti. Ne zna se da li više plene mudre, ili praktičke misli – one koje čitaocu mogu pomoći kao vodič za gotovo sve vrste svakodnevice – ili diskretan humor.

Tomas Bernhard – “Gubitnik”. Knjiga koja na svega stotinak stranica uspeva da da ultimativne, naizgled eksplicitne a zapravo ambivalentne odgovore na pitanja prijateljstva i samoubistva. Za razliku od gotovo svih drugih Bernhardovih romana, ovaj ne pati od izričitog manjka erotike. Sve drugo iz drugih njegovih knjiga je tu: selinovski crni humor i cinizam, kao i starozavetna atmosfera i repeticija, koja prerasta u bernhardovsku magiju.

Autor: Igor Marojević
Foto: Vladimir Manojlović

moja korpa

Uz svaku porudžbinu iznad 2000 din. dobijate poklon knjigu po izboru sa liste poklon knjiga.

moje želje

moj nalog

zaboravljena lozinka?

novi član? registracija